LOS ANGELES - Windowsbaas Steve Sinofsky van softwaregigant Microsoft gunde bezoekers van een conferentie in Los Angeles dinsdag een eerste blik op het nieuwe besturingssysteem Windows 7. Het besturingssysteem komt naar verwachting in 2010 op de markt. "Ons plan is om Windows 7 ongeveer drie jaar na Vista uit te geven", aldus Sinofsky. "Een exacte datum kan ik echter niet geven."
In de presentatie aan ontwikkelaars op de conferentie gunde Sinofsky samen met Julie Larson-Green van Windows Experience een eerste blik op de officiƫle 'prebeta'. Een aantal veranderingen sprong daarbij in het oog. Zo is de taakbalk van Windows 7 volledig vernieuwd en worden vensters in 'ghostmodus' getoond zodra de muis over het icoontje beweegt.
Jumplist
Een andere innovatie is de zogenoemde 'jumplist', een volledig nieuw menu onder de rechtermuisknop, met uitgebreidere opties dan voorheen. Ook het bewegen van vensters is veranderd: die hechten zich nu automatisch aan de zijkant van het scherm. Verder is de zoekinterface van het besturingssysteem aangepast en werkt deze met bibliotheken, die in de Verkenner kunnen worden geraadpleegd via een zoekscherm rechtsbovenin het venster.
Toegangsbeheer
De gevorderde gebruiker zal merken dat Microsoft het beruchte User Access Control (UAC) uit Windows Vista aangepast heeft. De gebruiker krijgt niet langer bij elke handeling standaardwaarschuwingen te zien. Deze zijn meer aangepast aan veelgebruikte applicaties. UAC bestaat nog wel, maar via het Configuratiescherm is het niveau gemakkelijk terug te schroeven.
Aanraken
Voor het ontwikkelteam van Windows lijkt de introductie van de 'multitouch-interface' de grootste aanpassing te zijn. Larson-Green toonde minutenlang hoe ook een beginnende gebruiker met de interface overweg kan. De manier van bedienen lijkt op deze van de iPhone, al zijn de aanraakbewegingen definieerbaar en uitgebreider dan op Apples telefoon.
Vista
Sinofsky zegt dat het bedrijf heeft geleerd van de fouten bij de introductie van Windows Vista. Zo was het 'ecosysteem' van Vista nog niet klaar: veel hardware werkte niet goed door het ontbreken van stuurprogramma's. Volgens Sinofsky werkt 95 procent inmiddels wel met Vista, wat ook voor Windows 7 zal gelden omdat dat op dezelfde systeemkern is gebaseerd.
Een tweede les is de ondersteuning van programmeerstandaarden. Internet Explorer 8 kan beter overweg met moderne webstandaarden als AJAX en CSS. Ook de aanpassingen aan UAC vloeien voort uit de ervaringen met Vista.
Geheugen
In het hart van het systeem herbergt Windows 7 ook de nodige aanpassingen. Zo zal multimediaplatform DirectX de volledige kracht van de grafische processor beter benutten. Ook gebruikt Windows 7 minder geheugen, en kent het efficiƫntere harde-schijftoegang en een verbeterd energiebeheer, wat bij laptops voor een langere batterijduur moet zorgen.
Ook belooft Sinofsky snellere opstarttijden en snellere reactietijd van aangesloten apparaten en Windows-functies als de taakbalk door aanpassingen in de kernel.
|